بسته دولتی، بورس را احیا میکند؟
اگر تزریق نقدینگی به شکل هدفمند و هوشمندانه، در جهت حمایت مستقیم از صنایع و سهام شاخصساز مانند خودرو، بانک، پتروشیمی، فلزات و … انجام شود، میتواند در جهت بهبود بازار اثرات مثبت کوتاهمدتی چون کاهش فشار فروش و مهار افت شاخص کل را به همراه داشته باشد.
چندی پیش آقای گودرزی، مدیرعامل بورس، از نهایی شدن نسخه جدید بسته تثبیت بازار خبر داد و گفت: تداوم حمایت مستقیم از سهام، بهبود مدیریت سبدها و صندوقها، استفاده از ابزار مشتقهای مانند اوراق تبعی و اختیار معامله و اصلاح برخی مقررات، بخشی از بسته تثبیت و رونق بازار هستند.
در خصوص تحلیل این اقدام حمایتی در شرایط کنونی بازار و در صورت عملیاتی شدن آن، ابتدا اشارهای به مولفههای کلیدی این بسته و اثرات احتمالی آن بر بازار بورس سهام تهران خواهم داشت. اگر تزریق نقدینگی به شکل هدفمند و هوشمندانه، در جهت حمایت مستقیم از صنایع و سهام شاخصساز مانند خودرو، بانک، پتروشیمی، فلزات و … انجام شود، میتواند در جهت بهبود بازار اثرات مثبت کوتاهمدتی چون کاهش فشار فروش و مهار افت شاخص کل را به همراه داشته باشد، البته به شرطی که منابع مالی محدود نباشد، در غیر این صورت اثر آن موقتی است که این خود، یک ریسک برای بازار محسوب خواهد شد. همچنین اگر بخشی از این نقدینگی به سمت بهبود مدیریت صندوقها و سبدها هدایت شود و منجر به اثراتی چون بازنگری در ترکیب دارایی صندوقهای ETF و کاهش تمرکز روی سهام پرنوسان باشد، میتواند به بهبود بازار کمک کند.
همچنین اثرات بلندمدت این فرآیند حمایتی، منجر به جذب سرمایهگذاری نهادی و کاهش حباب قیمتی در برخی بخشها خواهد شد. موضوع دیگر، استفاده از این فرآیند در جهت حمایت از ابزار مشتقه مانند اوراق تبعی و اختیار معامله است. این مهم میتواند با اثراتی چون امکان پوشش ریسک برای سهامداران در برابر نوسانات و اثرات ساختاری چون افزایش عمق بازار و کاهش هیجانات کاذب، به بهبود بازار کمک کند. همچنین در جهت حمایت از بازار برای تسریع بهبود آن، اصلاح مقررات بازار همچون تسهیل فرآیندهای معاملاتی و شفافسازی قوانین و در راستای روانشناسی بازار، بهبود اعتماد سرمایهگذاران خرد ضروری محسوب میشود. حال سوال اینجاست که آیا این بسته در شرایط پساجنگ برای بهبود هر چه سریعتر بازار کارساز ظاهر میشود؟ در این راستا بهتر است در دو بخش، فرصتها و تهدیدها، موضوع را بررسی کنم.
نقاط قوت این اقدام میتواند با اثراتی چون مهار فروشهای هیجانی، از سقوط آزاد شاخص در حال حاضر جلوگیری کند و با پیام مثبت خود به بازار در خصوص اینکه دولت اکنون از بورس حمایت میکند به کاهش ترس سهامداران خرد بینجامد و در نهایت، منجر به ثباتسازی داخلی بازار شود. همچنین با مشوقهایی مانند اوراق تبعی، انگیزه خروج پول را کاهش دهد و تا حدودی از فرار سرمایهها جلوگیری کند. اما چالشهای جدی این اقدام هم باید در کفه دیگر ترازو گذاشت.
دیدگاهتان را بنویسید